< terug

Wat is thanatopraxie?

Wanneer iemand is overleden zijn er diverse manieren om het lichaam in goede staat te houden tot aan de uitvaart. Eén van die manieren is thanatopraxie. Ook na orgaandonatie of obductie is thanatopraxie nog goed mogelijk.

Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming. Het ontbindingsproces dat na het overlijden in het lichaam begint, wordt met ongeveer 10 dagen vertraagt. De tijdelijke conservering zorgt ervoor dat het lichaam langer toonbaar blijft en er bijna levensecht blijft uitzien. De huid krijgt een natuurlijke kleur en blauwe verkleuringen verdwijnen grotendeels. Ook het verzorgen en herstellen van het lichaam hoort bij de behandeling.

Omdat er geen koeling nodig is voelt de overledene niet zo koud aan. Door thanatopraxie kan het lichaam er zo goed uit zien dat het afscheid nemen er ook door bemoeilijkt kan worden.

Wanneer wordt thanatopraxie aanbevolen?

Thanatopraxie is aan te bevelen wanneer het lichaam van de overledene door het ziekteproces of omgevingsfactoren in een slechte conditie is, als de overledene een ongeluk heeft gehad en een “gewone” opbaring onmogelijk is of als de overledene storende verkleuringen heeft en niet alles is weg te werken. Ook wanneer er bijvoorbeeld familie uit het buitenland moet komen en de uitvaart niet snel kan plaatsvinden, kan thanatopraxie een goede oplossing zijn.

Voordelen van thanatopraxie:

– De kans dat opbaring van de overledene tot aan de dag van de uitvaart mogelijk is, wordt door thanatopraxie vergroot. Het werkt beter dan koelen.
– De behandeling hoeft niet onmiddellijk plaats te vinden na overlijden. Beter is zelfs om het lichaam even met rust te laten en de behandeling een aantal uren of zelfs een dag later uit te voeren.
– De overledene voelt niet ‘koud’ aan en heeft een normale kleur.
– De plaats van opbaring hoeft niet op een lage temperatuur gehouden te worden, dus geen bijgeluiden van een motor en/of airco. Dat kan voor opbaring thuis een voordeel zijn. Er zijn ook geen problemen met de matras of condensvorming vanwege de koeling.
– Ook hoeft de overledene niet per se liggend opgebaard te worden.
– Thuis opbaren is geen probleem.

De behandeling

Een thanatopraxiebehandeling duurt ongeveer 2 uur. Tijdens de behandeling wordt er, door een kleine incisie van hooguit twee centimeter, een vloeistof in de bloedbaan van de overledene gebracht. Daardoor wordt de ontbinding en bacteriegroei sterk geremd. Ook het verzorgen van het lichaam en restauratie (bijvoorbeeld na een ongeluk) hoort bij de behandeling. De behandeling vindt bij voorkeur plaats in een uitvaartcentrum of mortuarium. In overleg kan soms worden uitgeweken naar andere locaties.

Wie kan een thanatopraxiebehandeling doen?

Thanatopraxie mag in Nederland alleen worden uitgevoerd door erkende thanatopracteurs die daartoe zijn opgenomen in een speciaal register. In het ‘Register Erkende Thanatopracteurs’ zijn alle erkende thanatopracteurs opgenomen. Een thanatopracteur kan alleen in het Register worden opgenomen als hij of zij de Gedragscode van het Nederlands Instituut voor Thanatopraxie ondertekent. Uw uitvaartondernemer kan u hierbij adviseren.