< terug

Wat mag er mee in de kist? Zijn daar regels voor?

Bij begraven en cremeren wordt meestal gebruik gemaakt van een uitvaartkist. Iedere begraafplaats en ieder crematorium bepaalt zelf wat wel en niet wordt toegestaan in de kist. Er is dus geen strikte lijst van wat wel en wat niet is toegestaan, maar er zijn wel enkele algemene zaken te noemen waarmee men rekening dient te houden.

Algemeen

De wet bevat geen regels voor wat er wel en niet in de kist mag, maar crematoria en begraafplaatsen kunnen in hun algemene voorwaarden wel voorwaarden opnemen. Crematoria doen dat vaak in de vorm van civielrechtelijke algemene voorwaarden; begraafplaatsen in een beheersverordening of beheersreglement.

Begraven

Begraven is mogelijk op een reguliere begraafplaats of op een natuurbegraafplaats.

Het is zaak om rekening te houden met verontreiniging van de grond. Daarom is het af te raden om elektronica zoals mobiele telefoons in de kist te leggen. Aandenkens van glas of kunststof kunnen ook beter worden vermeden, omdat deze niet verteren. Het is niet verboden om inwendig aangebrachte kunststoffen, zoals kunstheupen, kunstknieën of pacemakers mee te begraven, maar is het echter mogelijk is om een pacemaker of ICD te verwijderen, dan is het aan te raden om dit te laten doen. Brillen, sieraden etc. zijn toegestaan.

Tekeningen, foto’s en andere verteerbare zaken zijn uiteraard altijd toegestaan.

Het is ook goed om na te denken welke kleding de overledene draagt. Veel kleding is gemaakt van kunstvezels die slecht verteren, denk bijvoorbeeld aan panty’s die worden gemaakt van nylon, een zeer slecht verterende kunstvezel. Ook schoenen van kunstleer vormen een zware belasting voor de grond.

Natuurbegraafplaatsen stellen vaak strengere eisen dan reguliere begraafplaatsen. Daar wordt meestal alleen een kist van ongelakt hout, voorzien van een katoenen, linnen of hennep bekleding, toegestaan. Zaken als brillen en sieraden worden afgeraden, maar zijn niet altijd verboden. 
Het is dus zaak om goed na te gaan wat wel of niet is toegestaan op de door u gekozen natuurbegraafplaats.

Cremeren

Bij cremeren zijn enkele zaken uitgesloten: glas of het beslag van metaal bijvoorbeeld mag niet in de crematieoven. De oven kan hierdoor beschadigd raken. Denk hierbij ook aan kisten die zijn voorzien van een kijkglas. Het beslag van metaal moet van de kist gehaald worden vóór de kist de oven ingaat. Dit beslag moet van de buitenkant af te schroeven zijn. Een pacemaker of ICD moet worden verwijderd in verband met ontploffingsgevaar.

Ook bij cremeren is het zaak rekening te houden met verontreiniging. Bij het verbranden van kunststoffen komen schadelijke gassen vrij. Als het niet per se nodig is om dergelijke aandenkens of persoonlijke bezittingen mee te verbranden, dan is het verstandig om deze niet in de kist te leggen.

Het is wettelijk niet toegestaan resten van een andere overledene (ook niet die van een huisdier) in de kist bij te voegen. De wetgever heeft met dit voorschrift heel nadrukkelijk willen garanderen dat iedereen individueel wordt gecremeerd en dat geen as kan worden verwisseld of samengevoegd tijdens de crematie.

Uw uitvaartverzorger weet wat er mogelijk is bij de verschillende crematoria en begraafplaatsen.