Om met iemand samen te zijn wanneer hij of zij stervende is, is een diepgaande ervaring – je deelt een zeer intiem moment in het leven van die persoon. De meeste mensen hebben geen idee hoe ze zich moeten gedragen of wat ze op dit moment moeten zeggen. Denk er niet te veel over na – in plaats daarvan leid je met je hart en wees niet bang om je liefde te uiten.

Voel wat je voelt

Je kunt je overweldigd voelen… door emotie, maar laat dit je niet tegenhouden om ze te bezoeken. Probeer de realiteit van hun dood te accepteren, en probeer er niet tegen te vechten. Wees niet bang om te huilen voor iemand die stervende is, ze weten al dat je verdrietig bent. Het is een teken van je liefde en laat ze weten dat je begrijpt wat er gaat gebeuren. Ook is het verbergen van je emoties uitputtend, en je zult al die energie nodig hebben om aanwezig te zijn in het moment.

Tijd doorbrengen met iemand met een terminale ziekte kan moeilijk zijn omdat hun uiterlijk verandert en ze minder lichamelijk in staat worden. Het kan pijnlijk zijn om iemand van wie je in deze veranderde staat houdt te zien, en dat is vaak de reden waarom mensen terughoudend zijn om kinderen mee te nemen om een geliefde te zien als ze doodgaan. Ze kunnen ook willen dat het kind zich de persoon herinnert wanneer hij of zij zich goed voelde, en zijn bang dat het kind het beangstigend kan vinden. Met een kind praten over de dood kan echter helpen om de angsten die het kind kan hebben te verminderen, en kinderen kunnen een zeer warme en troostende aanwezigheid zijn.

Denk aan hun gemak

De omgeving kan ook van invloed zijn op de stemming en emotie, en de ziekenhuisomgeving kan vrij klinisch aanvoelen. Creëer een rustige en rustgevende sfeer door hun favoriete muziek te spelen of voor te lezen uit een roman of gedichtenbundel. Bedenk hoe je een huiselijker omgeving kunt creëren door foto’s te plaatsen of hun favoriete eten mee te nemen. U moet eerst contact opnemen met het verplegend personeel, omdat sommige dingen hun behandelplan kunnen verstoren. Als je er thuis voor zorgt, kun je wat kaarsen aansteken of wierook verbranden. Denk na over wat hen het meest op hun gemak zal stellen.

Respecteer hun laatste wensen

Als ze zich bewust en in staat zijn om dat te doen, kan dit een goed punt zijn om hun laatste wensen te bespreken. Als de persoon gelovig is, kunt u er misschien voor zorgen dat uw geliefde door een lid van de geestelijkheid wordt bezocht:

Voor christenen kan een priester de persoon hun laatste riten geven of bidden voor de persoon en hun ziel. De laatste riten worden het meest gezocht door rooms-katholieken.
In het Hindoeïsme worden de laatste riten ‘Antyesti’ genoemd, wat ‘laatste offer’ betekent, en vinden ze plaats binnen een dag nadat de persoon is gestorven. De persoon wordt gewassen en verpakt in een doek.
Het jodendom moedigt het gezin aan om voortdurend bij de stervende persoon te zijn. Tijdens deze wake worden de stervenden aangemoedigd om te biechten als een overgangsritueel naar het hiernamaals.

In de Islam, moet de stervende persoon worden geplaatst in de richting van Mekka. De mensen in de kamer moeten de zes kalima’s reciteren en de stervende persoon aanmoedigen om hetzelfde te doen. Mensen met de persoon moet spreken over barmhartigheid, zegeningen en de vergeving van Allah.
Het is belangrijk om hun wensen te respecteren, en beslissingen voor zorg, zelfs als je het er niet mee eens bent. Luister naar wat ze te zeggen hebben en maak aantekeningen.

Het moment van overlijden

Mensen maken zich vaak zorgen over wat ze moeten doen op het moment van overlijden, maar er is geen specifieke manier om dat te doen. Mensen melden verschillende ervaringen – sommige mensen vinden het intens spiritueel of vinden een enorm gevoel van vrede. Uw ervaring zal ook individueel zijn. Je bent vrij om elke emotie te voelen, of het nu gaat om verlichting, verdriet… op dat moment wordt er niets van je verwacht.

Zet je telefoon uit zodat je niet afgeleid wordt, en concentreer je gewoon op het bij hen zijn. Dit is de beste manier om je liefde te tonen. Sterk lichamelijk contact kan pijnlijk zijn, dus ga gewoon bij hen zitten en houd hun hand voorzichtig vast. Blijf praten, tot het einde toe, zelfs als ze bewusteloos lijken te zijn. Ze kunnen je misschien nog steeds horen. Verplegend personeel kan u een moment alleen met hen geven, als u dat wenst. Uiteindelijk zal je weten dat je alles hebt gedaan wat je kunt in hun laatste momenten.

Laat een Reactie achter