Sommige mensen besteden maanden (zelfs jaren) aan het plannen van de ingewikkelde, gedetailleerde vieringen van hun belangrijke levensgebeurtenissen, zoals verjaardagen, jubilea of bruiloften. Maar als het gaat om de laatste – en misschien wel meest monumentale – gebeurtenis in het leven, hebben de meeste mensen er zelfs nooit over nagedacht hoe ze graag gevierd zouden willen worden op hun begrafenis….. laat staan hoe ze die van iemand anders zouden moeten vieren.

Dus als het tijd is om te gaan zitten en een begrafenis te plannen voor een geliefde, denken veel gezinnen alleen maar na over de basisprincipes…. Wat voor kist heb ik nodig voor de dienst? Wat voor soort drukwerk heb ik nodig om te bestellen voor vrienden en familie die op bezoek komen? Wat voor spullen heb ik nodig om aan de begrafenisondernemer te geven?

En daar in deze zinnen ligt het probleem…. “Wat moet ik doen?”

Te veel gezinnen zien begrafenissen nog steeds als een noodzakelijke, onvermijdelijke traditie, in plaats van als een unieke, eenmalige kans om het leven te vieren. Dus als het tijd is om de producten en diensten voor de begrafenis te selecteren, denken ze alleen na over de dingen die nodig zijn…. niet over wat de meeste waarde toevoegt aan de dienst. En helaas, door dit te doen, negeren ze volledig een aantal van onze belangrijkste vakgebieden, zoals het emotionele, ondersteunende, mooie en heilzame aanbod.

Hier zijn enkele van de meest waardevolle product- en service-elementen die elke uitvaartdienst zou moeten omvatten…. maar toch negeren families deze te vaak:

1. Een gastenboek (persoonlijk en online)

Het moment dat iemand hoort dat iemand in zijn leven is overleden, begint hij of zij onmiddellijk na te denken: Ik herinner me de laatste keer dat ik John zag. Ik zal nooit vergeten dat we dat ene moment delen. Ik zal die ene herinnering die we gemaakt hebben altijd koesteren…. Voor ze het weten, hebben ze een hele lijst met belangrijke herinneringen, grappige verhalen, kleurrijke anekdotes of andere betekenisvolle reflecties die ze willen delen met anderen die hun geliefde kennen. Een gastenboek is de perfecte plek om dat te doen.

Er zijn een aantal verschillende gastenboeken of gedenkboeken die begrafenisondernemingen aan hun families aanbieden, als een manier om de vele gasten te volgen die hun respect kwamen betuigen tijdens bezoeken of begrafenisdiensten. Het meest waardevolle aanbod zijn de boeken die vrienden en familieleden de kans geven om hun favoriete herinneringen aan hun geliefde te vertellen, naast hun persoonlijke informatie. Zo wordt het gastenboek niet alleen een nuttig logboek voor gezinnen, maar ook een belangrijk aandenken waar ze nog jaren op kunnen terugblikken.

Maar hoe zit het met het grote aantal vrienden, familie, collega’s en kennissen die vaak niet in staat zijn om de begrafenisdienst te halen? Gelukkig bieden veel begrafenisondernemingen nu online gastenboeken of sociale herdenkingspagina’s aan ter ere van de families die ze bedienen, zodat gasten van heinde en verre hun favoriete herinneringen aan hun geliefde kunnen delen, een kaars kunnen aansteken ter ere van hun geliefde, een sympathiegeschenk kunnen sturen, of zelfs een foto kunnen uploaden van een herinnering die ze hebben gedeeld.

2. Herdenkingsbeelden

Er is geen betere manier om persoonlijkheid of originaliteit toe te voegen aan een begrafenisdienst dan door foto’s en afdrukken op te nemen die de persoon wiens leven je viert, te vertegenwoordigen. En gelukkig zijn er een aantal unieke manieren om dit te doen buiten uw typische begrafenisfotobord om. Als gezinnen persoonlijke foto’s van hun geliefde willen tonen, kunnen ze een visueel begrafenisprogramma maken om aan elke gast die de dienst bijwoont uit te delen, zodat gasten kunnen terugkijken op het leven van een persoon als een plakboek, in plaats van te vertrouwen op een woordenlijst. (Zie een voorbeeld hieronder.)

Families kunnen ook foto’s of zinvolle citaten omzetten in permanente kunstwerken. Er zijn een aantal gratis tools beschikbaar op het web (zoals Canva of PicMonkey) waar u gemakkelijk woorden op mooie beelden of aangepaste foto’s kunt plaatsen, een uniek meesterwerk kunt maken dat u in de rouwdrukken kunt verwerken, of zelfs kunt omzetten in een kunstwerk dat u naast de kist kunt laten hangen.

Het tonen van beelden van een geliefde kan van grote waarde zijn, omdat beelden zinvolle verhalen doen ontbranden over de persoon wiens leven je viert. Familie en vrienden zullen deze foto’s te zien krijgen in het begrafenisprogramma, of zelfs tijdens het bezoek aan de begrafenis, en zullen vragen beginnen te stellen…. Waar is deze foto genomen? Waarom is deze quote gekozen voor het fotobijschrift? Waarom is deze foto belangrijk genoeg om naast de kist geplaatst te zijn? Naarmate er meer en meer verhalen worden verteld, zullen gasten langzaam maar zeker een completer beeld gaan vormen van het leven dat ze vieren.

3. Een video van de dienst

Zoals hierboven vermeld, heeft niet elk familielid of vriend de mogelijkheid om de begrafenis van een geliefde bij te wonen. Dit kan zijn omdat ze er niet op tijd achter zijn gekomen of omdat ze gewoon te ver weg wonen om bij de dienst te komen. Maar gelukkig is de afstand niet langer een probleem als het gaat om het afstemmen op een begrafenis of herdenkingsdienst. Met innovatieve uitvaartprogramma’s zoals Life Tributes kunnen uitvaartcentra alle zinvolle, gedetailleerde momenten van de uitvaartdienst van een geliefde online webcasten en opnemen.

Familieleden en vrienden kunnen een gepersonaliseerd wachtwoord gebruiken om live op hun computer op de dienst af te stemmen, of om later in te loggen om de dienst ook na afloop te bekijken. Een ander voordeel van het opnemen van een begrafenisdienst is dat alle herinneringen en verhalen die worden gedeeld, kunnen worden gebruikt door toekomstige generaties, die kunnen afstemmen en alles kunnen horen over de meest betekenisvolle, hilarische en gedenkwaardige momenten uit het leven van hun familielid.

Heeft u een begrafenis bijgewoond of gepland met een van de bovenstaande gepersonaliseerde, betekenisvolle producten? Zo ja, wat vond U dan het meest waardevolle deel van de begrafenisdienst? Laat het ons weten in de opmerkingen hieronder!

Laat een Reactie achter