Verdriet kan vele vormen aannemen. En voor sommigen van ons kan het een tijdje duren voordat ze zich echt thuis voelen, soms zelfs jaren later. Dit is vertraagd verdriet – en als het bekend klinkt, maak je geen zorgen: het is een natuurlijke reactie waar veel mensen doorheen gaan. Hier bespreken we het hoe en waarom van vertraagd verdriet, om u door deze uitdagende ervaring te helpen.

Wat is vertraagd rouwverdriet?

Vertraagd rouwverdriet is precies dat: verdriet dat je pas geruime tijd na je verlies volledig ervaart. Degenen die een vertraagde verdrietreactie voelen, beschrijven het vaak als een verwoestende droefheid die hen uit het niets raakt. Het kan een paar weken of maanden na de begrafenis aankomen, of soms zelfs jaren later.

Dus, waarom gebeurt dit dan? Soms leidt de schok van een verlies of de noodzaak om door onmiddellijke praktische problemen heen te werken ertoe dat we, bewust of onbewust, ons verdriet ‘uitstellen’. Het haalt ons dan later in, soms door een ander verlies, of zelfs door iets kleins en anders onbeduidends.

Eenmaal aangekomen, is deze vertraagde verdrietreactie in zekere zin toe te juichen. Het geeft ons immers de mogelijkheid om door onze gevoelens heen te werken en op termijn te genezen.

Wat zijn de symptomen van vertraagd rouwverdriet?

Als je je verdriet volledig uitblijft, kun je merken dat het zich op een andere manier manifesteert. Hoofdpijn, prikkelbaarheid, pijn, angst, stemmingswisselingen of een gevoel van gevoelloosheid en apathie zijn typische vertraagde rouwsymptomen.

Als het vertraagde rouwverdriet je uiteindelijk treft, voelt het vaak bijna net als onmiddellijk verdriet – het is gewoon dat het lijkt alsof het uit het niets lijkt te komen. Verdriet, boosheid, schuld, rauwe pijn: het kan een storm van emoties zijn. Voor een tijdje kan het zijn dat je veel huilt. Je kunt je ook ‘mistig’ voelen, of niet in staat zijn om te eten, slapen of je dagelijkse routine aan te kunnen. Dit zijn allemaal natuurlijke reacties op verlies.

En toch….

Het is de moeite waard om in gedachten te houden dat iedereen anders rouwt. Niet iedereen huilt bijvoorbeeld als ze iemand verliezen. Wat een teken van vertraagd verdriet bij de een kan zijn , kan gewoon een andermans manier van omgaan met het verlies van de ander zijn.

Wat veroorzaakt vertraagd rouwverdriet?

Er zijn veel verschillende redenen waarom iemand jaren later te maken kan krijgen met vertraagd verdriet. Soms kan het onmiddellijke verdriet te overweldigend zijn om mee om te gaan, dus u stelt het verlies uit tot later. Schokken en ontkenning kunnen een grote rol spelen.

Het is ook niet ongebruikelijk dat mensen hun verdriet opzij zetten omdat ze met praktische problemen te maken hebben, vooral als ze ‘de sterkste’ in de familie zijn. Het regelen van de begrafenis, het regelen van de kinderopvang en het huishouden, het verzorgen van iedereen – als jij degene bent die het gezin bij elkaar houdt, kan het moeilijk zijn om de tijd te vinden om goed te rouwen.

Een van de andere factoren die bijdragen aan vertraagd verdriet is als u onmiddellijk na uw verlies iets belangrijks te doen had. Een echtscheiding, een grote verwonding, een zwangerschap of een groot werkgebeurtenis: alles wat je misschien van het gebruikelijke rouwproces heeft weerhouden.

Wat te doen met vertraagd verdriet

Als je denkt dat je te maken hebt met vertraagd verdriet en je weet niet zeker wat je moet doen, dan is onze gids voor het omgaan met verdriet een goede plek om te beginnen. Deskundigen raden u ook aan om dat te doen:

Zorg voor je gezondheid. Als we rouwen, vliegt zelfzorg vaak uit het raam. Probeer drie gezonde maaltijden per dag te nuttigen – zelfs als je er niet echt zin in hebt – en voldoende te slapen.

Praat met je vrienden en familie. Vertraagd verdriet kan isolerend zijn, omdat het kan voelen alsof iedereen die je kent al verder is gegaan. Maar dat betekent niet dat het te laat is om er nog over te praten. Bereik de mensen in uw omgeving om hen te laten weten dat u hun steun nodig hebt.

Maak tijd om na te denken. Probeer zo mogelijk wat tijd weg te nemen van de werk- en gezinstaken om voor jezelf te zorgen en de balans op te maken. Dit kan betekenen dat u wat vrije tijd neemt en wat kinderopvang regelt, of gewoon een paar uurtjes overdag uitsnijden om te mediteren of een lang bad te nemen.

Vermijd ongezonde verwerkingsstrategie├źn. Het drinken van alcohol kan de pijn een tijdje verdoven, maar op de lange termijn zal je je veel erger voelen.
Zoek naar lokale rouwsteun.

We hopen dat deze tips u zullen helpen. Onthoud, het is geen schande om hulp te vragen. Wees niet bang om vrienden en familie om hulp te vragen terwijl je de tijd neemt om te genezen

Laat een Reactie achter