“Is het oké dat ik soms een dagje vrij wil, waar ik geen gezinnen hoef te helpen?”

“Is het goed dat ik soms emotioneel wordt tijdens begrafenisdiensten?”

“Is het goed dat ik meer tijd met de overledene doorbreng dan met de familie?”

Je zou verrast zijn door het aantal begrafenisondernemers dat opmerkingen achterlaat, ons e-mails stuurt of ons persoonlijk vraagt of het “OKÉ” is als ze dit doen, zo reageren, of zich op een bepaalde manier voelen. Of misschien ben je niet verbaasd, want dit zijn de vragen die je jezelf stiekem stelt. “Wat mag ik als begrafenisondernemer ‘wel en niet’ doen en laten? Is het goed als ik….?”

In dit beroep, dat rijk is aan eeuwenoude tradities, eeuwenoude gebruiken en talloze verwachtingen van gezinnen en collega-professionals, kan het moeilijk zijn om door een aantal zeer menselijke, maar mogelijk verwarrende situaties te navigeren. Dingen zoals hoe je je je voelt en welke gedachten je hebt, heb je niet altijd in de hand, maar omdat je er zo hard aan werkt om elke dag het juiste te doen voor je familie en medewerkers, kun je je afvragen of je wel of niet het beste werk levert dat je kunt doen.

De waarheid is dat uitvaartondernemers belangrijk werk doen, en u verdient een applaus voor hoezeer u zich inzet om uw gezin te dienen en een belangrijk verschil te maken in uw gemeenschap. Maar hier is één tip: maak je werk niet moeilijker door jezelf een pak slaag te geven over dingen die je niet onder controle hebt, zoals je emoties of de moeilijke situaties waarmee je wordt geconfronteerd. Eigenlijk willen we je graag het groene licht geven en ervoor zorgen dat je weet dat je deze vijf dingen als begrafenisondernemer helemaal oké zijn om te doen.

1. Het is oké om te huilen of emotioneel te worden over je werk.

Er is een gedachte dat het beroep van begrafenisondernemer alleen over dood en verderf gaat. Je weet dat dat niet helemaal waar is: je dagelijkse werk viert het leven, erkent prachtige vriendschappen en relaties en eert de herinnering aan de geliefden van de familie. Maar het is waar dat de dood een thema blijft in deze verder mooie dingen. Niemand kan verwachten dat je onaangetast blijft door deze waarheid. Of het nu een bijzonder tragische omstandigheid is of dat je emoties vandaag de dag gewoon aan de oppervlakte zijn, je kan overweldigd worden door gevoelens en alleen maar de ruimte nodig hebben om te huilen. Dat is oké.

De volgende keer dat dit gebeurt, probeer je gewoon bewust te blijven van je situatie en te herkennen of je in staat bent om je hoofd koel te houden tot je privacy kunt vinden. Blijf medelevend en empathisch als je met een familie of collega bezig bent, en verontschuldig jezelf waar mogelijk en trek je terug naar een plek waar je je emoties volledig kunt voelen.

2. Het is oké om er niet elke dag van te houden.

We hebben nog nooit iemand ontmoet, in een van onze vakmensen, die nooit een slechte dag op het werk heeft gehad, nooit een hekel heeft gehad aan zijn baas, of nooit overwogen heeft om de zonsondergang in te rijden en nooit meer naar het werk terug te keren. Elk beroep heeft zijn uitdagingen en het uitvaartberoep is niet anders. In feite kan uw unieke uitdagingen als begrafenisondernemer ertoe leiden dat u als begrafenisondernemer de auto vaker geestelijk begeerd andere. Uitputting en vermoeidheid kunnen ertoe leiden dat u af en toe minder enthousiast wordt over uw werk. Dat is oké.

Denk eraan dat het de volgende keer dat dit gebeurt, dat het volkomen normaal is en geef jezelf er niet te veel ellende voor. Vergeet niet dat uw werk zo belangrijk is en door zoveel mensen wordt gewaardeerd. Je dient een grote rol in het leven van veel mensen, zoals de geliefden die afscheid nemen of degenen die je helpt hen te herdenken en herinneren. Ze rekenen op je en je hebt voor dit beroep gekozen omdat je groter werk wilde doen dan jij. Jij doet dat! Geef elk familielid het respect en de aandacht die je zou willen hebben als de rollen omgedraaid zouden worden.

3. Het is oké om niet te weten wat je moet zeggen.

Je hebt waarschijnlijk meer rouwende familieleden en vrienden getroost dan de meeste andere mensen die je kent. Je hebt vele gezichten van verdriet en tragedie meegemaakt. Maar zelfs dan nog kan het zijn dat u zich in een situatie of een familie bevindt die u voor het juiste woord laat staan. Dat is oké.

De volgende keer dat dat gebeurt, wees dan eerlijk. Wees empathisch en ondersteunend, maar geef toe dat je geen perfecte woorden hebt. Blijf stabiel in uw steun, maar heb niet de behoefte om door de verkeerde woorden te zoeken. Soms is stilte en troost meer helend dan de verkeerde sentimentele woorden.

4. Het is oké om je soms gefrustreerd te voelen over je collega’s of families.

We zijn allemaal mensen…. en de mensen met wie je werkt ook. Persoonlijkheden zullen af en toe met elkaar botsen, mensen zullen onredelijke eisen stellen, en soms zullen de mensen met wie u te maken heeft gewoon met het verkeerde been uit bed wakker worden. Het gevoel van onrust of frustratie is gewoon een onderdeel van elke baan, vooral wanneer het werk te maken heeft met interactie met anderen. En nog meer als je te maken hebt met anderen die het zelf moeilijk hebben. U hoeft zich niet slecht te voelen over het soms terugvechten van een frons of een snelle opmerking wanneer u wordt benaderd door een frustrerende of onredelijke situatie. Dat is oké.

De volgende keer dat dat gebeurt, herinner jezelf eraan dat het belangrijkste onderdeel is hoe je op de situatie reageert. Vind een paar mechanismen die helpen bij het omgaan met de huidige en de lange termijn. Misschien kan een dagelijks meditatieritueel je helpen om kalm te blijven als je getest wordt. Op dit moment zou je de 4-7-8 ademhalingstechniek kunnen proberen. Als het moet, excuseert u zich dan voor de privacy van uw kantoor en vraagt u een collega om hulp bij het afhandelen van de zaak. Vergeef jezelf dat je een aangeslagen moment hebt en ga er snel voorbij, zodat je terug kunt keren naar het werk dat je waardeert – en waarvoor je zo gewaardeerd wordt.

5. Het is oké om af en toe egoïstisch te zijn.

Het werk dat je doet, vereist dat je een ondersteuningssysteem voor anderen bent, dat je voortdurend op afroep bent en dat je de behoeften van je gemeenschap en je gezinnen boven die van jezelf stelt. Een pauze nemen kan soms onmogelijk egoïstisch of gewoonweg onmogelijk zijn. Maar soms kun je de stem die zegt: “Zet jezelf op de eerste plaats vandaag.” niet altijd het zwijgen opleggen. Dat is oké.

De volgende keer dat dat gebeurt, onthoud dan dat je niet uit een lege beker kunt drinken. Als je jezelf laat verslijten op je werk, ben je niet meer in staat om het belangrijke werk dat je doet efficiënt te doen. Het is voor het welzijn van uw bedrijf, uw klanten, uw familie en uzelf – ja, u verdient het om ook hier te worden overwogen – dat u af en toe een persoonlijke dag neemt, dagelijks of wekelijks zelfzorgrituelen beoefent, uzelf trakteert wanneer de behoefte zich voordoet, en andere manieren vindt om ervoor te zorgen dat u niet te veel geeft aan anderen zonder dat u medeleven voor uzelf bespaart.

Wat heeft je werk in dit vak je geholpen om te leren dat het goed is om te doen? Laat ons weten wat we gemist hebben in de commentaarsectie hieronder.

Laat een Reactie achter