Relatief weinig mensen brengen tegenwoordig hun laatste uren thuis door, waarbij het merendeel van de sterfgevallen plaatsvindt in ziekenhuizen, hospitalen en verzorgingshuizen. De keuze om thuis te sterven, in een vertrouwde omgeving, omringd door goede vrienden en familie, is echter nog steeds een goede keuze voor iedereen die de laatste hand legt aan het evenement.

Voorschriften voor sterven thuis

Iedereen die deze keuze maakt, en zijn familie, moet op de hoogte zijn van de regels die gelden voor het registreren van een overlijden dat in de woning plaatsvindt. Het kan opdringerig lijken, maar om er absoluut zeker van te zijn dat alle sterfgevallen in huis aan natuurlijke oorzaken te wijten zijn, heeft de overheid zeer strenge regels over de mate waarin medisch toezicht nodig is.

De belangrijkste regeling om rekening mee te houden is dat als de overledene zijn huisarts niet heeft gezien in de 14 dagen voorafgaand aan het overlijden, of niet onmiddellijk daarna door zijn huisarts is gezien, dan moet de zaak worden doorverwezen naar de lijkschouwer.

Deze regels zijn zeer specifiek, in die zin dat ze gezien moeten zijn door de huisarts bij wie ze geregistreerd zijn, anders wordt de zaak nog steeds doorverwezen naar de lijkschouwer. Een andere arts uit dezelfde praktijk, of de meest recente arts die ze voor het overlijden in het ziekenhuis heeft gezien, wordt niet voldoende geacht, zelfs als zij medische dossiers hebben verstrekt waaruit blijkt dat de persoon een einddiagnose heeft gekregen.

Helaas kan het moeilijk zijn om aan deze eis te voldoen. Als de persoon zeer zwak en zwak is dan is het misschien niet mogelijk voor hen om het aan de chirurgie van hun arts te maken, en het regelen van een huisbezoek kan onhaalbaar blijken. Als we het overlaten tot ze daadwerkelijk zijn overleden, nemen we een risico, alsof ze buiten de operatie-uren overlijden – midden in de nacht of in het weekend – kan men gemakkelijk een andere arts sturen, dus de zaak wordt nog steeds doorverwezen naar de lijkschouwer.

Het officiële proces

Als de overledene in de veertien dagen voor zijn overlijden zijn huisarts niet heeft gezien en de huisarts niet onmiddellijk daarna beschikbaar is, dan zal degene die de overlijdensakte ondertekent meestal de politie oproepen, die de verantwoordelijkheid heeft om navraag te doen naar alle sterfgevallen die buiten het medisch toezicht om plaatsvinden.

Zij zullen degenen die bij de overledene waren waarschijnlijk een paar vragen stellen over de dood, en dan krijgen zij de plicht begrafenisondernemers (de familie heeft geen zeggenschap over welk bedrijf deze rol vervult) om het lichaam af te leveren aan het lijkenhuis in het plaatselijke ziekenhuis, waar de lijkschouwer dan het vonnis zal uitdelen. Het is mogelijk, wat voor sommige familieleden pijnlijk zal zijn, dat er een postmortemkeuring kan worden uitgevoerd als er iets is om verder te onderzoeken. Pas als dit proces is voltooid, mogen families een begrafenisondernemer naar keuze het lichaam uit het lijkenhuis halen en de begrafenis regelen.

Het is belangrijk om op dit proces voorbereid te zijn, omdat het anders voor nabestaanden die onlangs een sterfgeval hebben meegemaakt, een enorm schrijnend proces kan lijken. Gelukkig is het mogelijk om, zolang er voldoende voorbereidingen zijn getroffen, maatregelen te treffen om dit te voorkomen.

Laat een Reactie achter