< terug

Hoe stel ik een rouwkaart op?

Een rouwkaart is een schriftelijke kennisgeving die naar familie, vrienden, kennissen en eventuele zakelijke relaties van een overledene wordt gestuurd om hen van een overlijden op de hoogte te brengen.

Advertentie in plaats van een rouwkaart

Soms staat er boven een advertentie: ‘In plaats van kaarten’. Zo wordt duidelijk gemaakt dat er geen rouwkaarten worden verzonden. Het voordeel hiervan is dat u tijd bespaart. Het risico is natuurlijk wel dat niet iedereen bereikt wordt.

Rouwkaart

De rouwkaart is het laatste visitekaartje van de overledene. Het is dus belangrijk dat een rouwkaart zorgvuldig wordt uitgezocht en samengesteld. De tekst van de rouwkaart wordt meestal door de nabestaanden samengesteld en kan worden aangevuld met een passend citaat of gedicht.

Het belangrijkste bij met maken van de rouwkaart is: volg uw eigen gevoel. Als het goed voelt om een standaard zinnetje of veelgebruikt gedicht op de kaart te zetten, doe dit dan vooral. Het gaat erom dat de kaart past bij de overledene. De rouwkaart kan een persoonlijk karakter krijgen door een afbeelding of foto te gebruiken. Bijvoorbeeld een afbeelding van de overledene zelf, of van het huis, van een huisdier of iets anders dat belangrijk was voor de overledene. U kunt een foto ook als achtergrond voor de kaart gebruiken. Meer informatie over een rouwkaart zo persoonlijk mogelijk maken vind u hier. 

Het is belangrijk om zo snel mogelijk na het overlijden de rouwkaart te versturen, zodat de ontvangers van de kaart zo spoedig mogelijk van het overlijden op de hoogte gesteld worden en weten waar de uitvaart plaats zal vinden. Dat betekent dat u kort na het overlijden al een besluit moet nemen over de inhoud en vormgeving van de rouwkaart. Wanneer het overlijden niet onverwacht is, hebt u misschien van te voren al eens uw gedachten over de tekst laten gaan, maar wanneer een overlijden onverwacht komt en er geen tekst voorhanden is, heeft de uitvaartleider een map met voorbeelden van teksten bij zich. Hij kan u ook helpen om niets over het hoofd te zien.

De vaste onderdelen van een rouwkaart

De tekst voor een rouwkaart bevat een aantal vaste elementen. Zo staan op een rouwkaart standaard:
– De (volledige) naam van de overledene, en eventueel zijn roepnaam.
– De geboorte- en overlijdensdatum (of hoe oud iemand is geworden).
– De gegevens waar de uitvaart zal plaatsvinden. 
Wanneer de uitvaart in besloten kring plaatsvindt worden deze gegevens niet vermeld, dan staat er bijvoorbeeld: “De uitvaart heeft inmiddels plaatsgevonden” of “De uitvaart zal in besloten kring plaatsvinden”.
– De namen van de gezins- of familieleden die de kaart hebben opgesteld.
– Een correspondentieadres, waar mensen hun blijk van medeleven naar toe kunnen sturen.
– U kunt daarnaast nog het adres waar de overledene is opgebaard vermelden. Zo weten mensen waar ze eventueel bloemen kunnen laten bezorgen.

Vaak wordt er ook een gedichtje bovenaan de rouwkaart gezet en een aanhef waarin wordt aangekondigd dat iemand is overleden. De betekenis van veel gebruikte symbolen op een rouwkaart en in een rouwadvertentie vind u hier.

Routebeschrijving

Is er een routebeschrijving naar het crematorium of de begraafplaats beschikbaar, dan kunt u deze bij de rouwkaart voegen.

Speciale wensen

Soms zijn er specifieke wensen voor de uitvaart. Wanneer de overledene een speciale voorkeur had voor witte bloemen, bijvoorbeeld. Of dat er juist geen bloemen gewenst zijn bij de uitvaart. Deze wensen kunt u in de kaart vermelden.

Controleer het eindresultaat goed

Het formuleren van de tekst onder tijdsdruk kan lastig zijn en u kunt gemakkelijk iets over het hoofd zien. Kijk daarom de tekst en de genoemde data en tijden daarom altijd nog heel zorgvuldig na en vraag ook een ander de tekst nog eens rustig te lezen.

Meer informatie over het adresseren en versturen van rouwkaarten vind u hier.